pondělí 28. května 2012

Rebarborový koláč

mám od dětství spojený s babičkou. Tou mojí. Ten byl! Vysoké vláčné těsto a snad stejně vysoká vrstva rebarbory . Jako dnes vidím dědu jak sedí v kuchyni u stolu a loupe ... stonky? - nevím, jestli je to botanicky dobře, ale zkrátka loupe tu část, která se jí ;) Babička zatím zadělává těsto a já smím pomáhat při výrobě drobenky. Nevím, jestli babička úmyslně odměřovala větší množství surovin, protože když si ted uvědomím, kolik jsem při práci ujedla, nechápu, že zbylo ještě na koláč ;)
MDM pak občas pekla v remosce úspornější, ale stejně - skoro - dobrou verzi. Asi i proto, že na žebříčku oblíbenosti u MDF nebyl úplně číslo jedna :)
 MDH ho má rád a stejně tak MDOD, takže když jsem v supermarketu zahlédla tlusté růžové stonky, bylo rozhodnuto. Povedl se na první pokus.



Pochvalu jsem dostala i od MDB, kterému jsem na ochutnání dovezla s sebou na trhy.

Baby Blanket - part one

  "Baby", první vnuk MDSiL, je na světě! Nejvyšší čas začít tvořit "Blanket". Vzor jsem objevila na blogu Debi.  S barvami byla trochu potíž. Trochu jsem potřebovala, aby deka ladila s vepříkem, který sice ještě není hotový, ale je, jak jinak, růžový a má tyrkysovo zelený svetřík...Jenže přeci jen je Matouš kluk, tak je potřeba tu růžovou tak nějak přeprat klučičíma barvama.....Nešlo to jinak, musela jsem vytvořit vzorkovník skoro ze všech barev, co mám v zásobě.


Rozhodovat pomáhala MDOD a vypadá to na růžovou, žlutou, tyrkysovou, zelenou, bleděmodrou a šedou. Předpokládám, že rozměr bude 6x5 čtverců. Tak hurá na to!

čtvrtek 24. května 2012

Busy day

Asi stárnu. Nestíhám ;) Ráno jsem zjistila, že MLT neříkali tak úplně pravdu o domácích úkolech, takže pěkný stresík, v rámci něhož jsem jim do aktovek zapoměla dát potřeby na angličtinu. Výsledek černý mrak na bodovací tabulce. Ze školy jsem jela na nákup. Zatím šlo všechno podle plánu. Následovat mělo žehlení, jenže přišla zoufalá sms o doma zapomenutém sešitu s domácím úkolem z matematiky, tentokrát od MDMD. Rychle najít sešit a hurá do jiné školy, abych se trefila do přestávky. Cestou jsem telefonem probrala novinky s MDM. Odtamtud jsem už tedy lehko ve skluzu zajela do čistírny a na cestě domů stihla solárko ;). Na žehlení došlo, ale nestihla jsem zpracovat všechno prádlo, protože najednou bylo poledne a lekce aquaerobiku. K obědu jsem si dala  s kamarádkou  kávičku a panini s rukolou  v místní kavárně ;) Tam jsme spolu vymyslely, že zajedeme na trhy pro sazenice. Těsně vedle je i galanterie s merinem... Nešlo odolat ;) Doma jsem jen vyložila kytičky a jela vyzvednout MLT. Plán na odpoledne jsem díky nákupu měla celkem jasně daný - zvelebování záhonů. Zasadila jsem koupené červené kopretiny a přesadila  několik ve vlastní režii vysemeněných trsů krásnoočka. Zítra přijdou na řadu další...


K večeři byly nové brambory , krůtí maso ve vajíčku se sýrem a salát. Jěště zbývalo ostříhat šlahouny vistárie. Nezvládla jsem všechny - nechělo se mi pro štafle do garáže -, ale na pokus stačily. V TV jsem totiž kdysi zahlédla, že se krásně hodí na výrobu věnečků. Aktivně se zapojili i MLT. Tak, když už zase nekvete, posloužila aspoň tak ;)

A co že jsem to nestihla? Vyčistit už konečně po zimě krb, vrátit několik nepovedených nákupů, umýt další okna, ostříhat aspoň kus živého plotu, upéct něco dobrého, kávičku s další kamarádkou, zaplatit složenku... Zítra je taky den :))

pátek 18. května 2012

Zmatená babička


Jo jo , kdo jiný než já ? :) Vnoučátka jsou sice tak trochu vyvdaná, ale když jsem jsem je naposledy viděla, tak, ač jejich rodná řeč není čeština, pokřik babííí zládala na jedničku ;) A tam je vlastně jádro včerejšího zmatku. Vídáme se opravdu málo a ten čas hrozně letí. Vzhledem k tomu že jejich dědeček nemá pro podobné záležitosti smysl vůbec, veškeré rodinné narozeniny sleduji já. Jeho sourozence a jejich děti jsem už před lety vypustila, ale dcery a hlavně ta vnoučata se snažím sledovat. Upřímně musím přiznat, že na jedno březnové jsem letos zapoměla, ale co se dá dělat... Včera jsem domů přinesla malý dárek a přáníčko s tím , že už je opravdu nejvyšší čas vše zabalit a poslat. Za přítomnosti všech svých dětí jsem napsala text a při podepisování napadlo MDOD vepsat číslo narozenin. Okamžitě jsem vypálila, že osm  a hezky pastelkama číslici zakreslila. Když se podepsala MDMD, zeptala se, zda opravdu osm. Nastala panika a mohutné přepočítávání a odvozování se závěrem devět! Takže guma, pastelky a  improvizace - osmičce přibyl party hat a nožka devítky se hezky vinula nad dalšími písmeny. Huráá. Tak šup do obálky, přivázat k balíčku, spolu s s uefa euro tričky pro celou rodinku do krabice, zabalit do papíru, pečlivě oblepit páskou, nadepsat adresy, druhý den ráno donést na poštu...
 Jenže... Dnes k ránu jsem ještě v polospánku plánovala den a tak nějak mi to nedalo a začala znovu přepočítávat. Devět je přece té březnové... Osm. Opravdu je mu teprve osm! Tak rychle oblečená jsem  už dlouho nebyla. Do ranního kolotoče bylo přece nutné opatrně naříznout obal krabice, tu vyjmout, z ní vyndat obálku a do přáníčka vytvořit z devítkové nožičky dolní díl osmičky :)) Celkem se všechno hezky povedlo. Krabice je opět zalepená a připravená k odeslání v termínu.

A poučení? Příšte buď pořádně ověřit nebo čísla nevpisovat a použít jen univerzální Happy Birthday! :))

středa 16. května 2012

Pistole opět v akci

Mamamucha potřebovala lehkou opravu. Pořád číhám na fler.cz na novou mušku, ale nic ;( Tak jsem se do toho dala, ale hlavní důvodem , proč vytáhnout pistoli, bylo dokončení drobné dekorace na ven. Dlouho jsem v místním květinářství chodila kolem proutěného srdce... Při posledním nákupu muškátů jsem zahlédla i cenu a tak je moje ;) Ve stejnou dobu Lucy přišla s novým návodem na May Roses a bylo rozhodnuto. Umístění bylo jasné už před koupí ;)



btw tento způsob lepení shledávám naprosto ideálním :)

sobota 12. května 2012

Rok sportování,

tedy konkrétně fotbalu, máme za skoro za sebou ;) Počáteční nadšení vystřídala lehká nechuť v průběhu zimních tréninků v tělocvičně - upřímně - ani jsem se nedivila, potmě tam i zpátky, zima, brr - a teď už zase vyrážejí MLT plni elánu. Hlavně na turnaje ;) I ten dnešní je nadchl.  Sice , jako skoro pokaždé, zase všechno prohráli, ale přinesl  novou zkušenost - hru v dešti ;) A to vydatném. Při teplotě kolem jedenácti stupňů. My matky, a to jsme oblečení až tak nepodcenily, jsme statečně prochladly, ale co bychom pro naše robátka neudělaly. A tak jsem se pokoušela zahřát aspoň kávičkou a vzpomínkama na teplo na mém novém posezení. Takhle krásně jsem se z gauče kochala před pár dny

I ten, zimu krásně přeživší, oleandr jsem v obavě před zmrzlými muži schovala zpět domů ;(
  Ale zpět k fotbalu ;)Na závěr sezony náše fotbalisty čeká ještě jeden turnaj, na konci prázdnin soustředění a přestup ke starším.

Mississippi Mud Pie

je opravdu veliká dobrota ;) Další z knížečky Easy Baking. Rozdrobené sušenky s přidanou skořicí a hnědým cukrem navlhčené máslem. Náplň z másla, čokolády, golden sirupu a vajíček. Jediné, co jsem neměla byly pekanové ořechy. Pokud nezapomenu, tak je do příštího pokusu pořídím ;)


Hmm, tak koupit pekanové ořechy asi nebude jen tak. Letmo jsem nahlédla v obchodech do regálů a nic ;(

neděle 6. května 2012

Zahrada

mých rodičů přímo svádí k procházce s foťákem. Tentokrát na téma "zelená" ;) Několik azalek, lýkovců, šeříků a skalkových floxů sice kvetlo, ale jarní zeleň mně dostala. Tak jen krátká jarní exkurze ;)








sobota 5. května 2012

Long legged V

pro MDM dodatečně k narozeninám ;)


Konečně je mám

Hortenzie! Vymrznuvší skalník uvolnil místo a koupě dvou červených v dendrologické zahradě pro MDM k narozeninám mně přiměly k akci. V Průhonicích ale neměli kulaté, tak jsem vyrazila na průzkum do dalších zahradnictví. Ve třetím jsem byla úspěšná. Paráda. Sice byly jen dvě, a mne by se líbily tři, ale co už!;) Pár dní postávaly , spolu s novou žlutou vajgélií, jen tak v květináčích na místech . Jednak proto, abych si byla jistá umístěním a hlavně proto, že se mi moc nechtělo do kopání děr. Zem je totiž samý kámen a jíl a i proto je vždy potřeba udělat díru o kus větší. Ješte na konci dubna jsem podle rady nakoupila i rašelinu a dala se do toho.

Ještě dosypat mulč a zasadit pár muškátů....