středa 25. listopadu 2015

Jablečno hruškový koláč

s makovou drobenkou mě zaujal v podzimním vydání časopisu Albert. Mám totiž ráda pečené hrušky, jablka a hlavně cokoli makové. Může za to asi totiž tak trochu trauma z dětství ... Občas se stávalo, že se ráno doma nestihla připravit svačina do školy. To jsem pak cestou v doběhnutém autobuse dostala od MDM patřičný obnos na zakoupení koláče v mléčném baru na náměstí. Koláčů tam mívali všechny tehdy možné druhy. Jak jsem mák měla ráda uz tenkrát, tak tvaroh byl na úplně opačné straně oblíbenosti. Jako dnes vidím tu situaci. Stojǐm ve frontě, žmoulám tu dvoukorunu a připravuju si , co řeknu. "Prosila bych jeden makový koláč- ne tvarohový, makový, makový" . Tak moc jsem se soustředila a těšila, že když jsem konečně přišla na řadu vyhrkla jsem na prodavačku : " Jeden tvarohový koláč, prosím". Odvahu přání změnit jsem nesebrala a holt snědla tvaroh.
Nejhorší na tom bylo, že se to nestalo jednou, ale situace se několikrát opakovala :))
Tak si teď užívám ;)
Těsto, do kterého se přidává pudinkový prášek, se poklade nakrájenými hruškami a jablky





Dá se na deset minut zapéct a pak se přidají brusinky ( v receptu je kompot, já dala nakládané) a drobenka s přídavkem mletého máku.


Dopéká se ještě cca půl hodiny - do zezlátnuti ;)


Mňam! ;)



11 komentářů:

  1. Mnam, vyzera skvele! Skoda, ze u nas neficia ovocne kolace :-( jablkove su na tom najhorsie, ked vezmu ovocie na milost, tak skor cucoriedky alebo maliny :-)

    Ja som mala rada asi najviac ceresnovu strudlu, mak vobec, ale teraz mam najoblubenejsie bratislavske rozky - makove, tvarohove nemozem, tak hrozne by som si dala tvaroh :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Na farmářském trhu jsem si koupila ručně lisovaný makový olej - tak si teď rozdělávám tvarůžek s makovým olejem a mám to jako Na Švihance kávu se skořicí - když jsme si představovaly, jak máme ke kávě štrůdl.

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, vypadá báječně, mňam.

    OdpovědětVymazat
  4. Ploduško, stejně nelogicky, jako ty v případě tvarohového koláče, reaguji občas i já - vím, co chci, ale nakonec si řeknu o něco jiného, co jsem vážně nechtěla. A mák můžu také na jakýkoli způsob, třeba i nudle s mákem nebo šátečky z listového těsta, to je dobrůtka. Přeji ti krásné předvánoční dny.

    OdpovědětVymazat