sobota 21. května 2011

mít na zahradě

Juglans regia "statný opadavý listnáč s černošedou borkou" znamená mít o zábavu postaráno. Od jara do podzimu z něho něco padá. Množství všeho padajícího je přímo úměrné velikosti stromu. Logicky. Ten náš je veliký hodně. Takže ... od půlky dubna padají jehnědy "samčí květy, relativně tlusté, žlutě až žlutozeleně zbarvené a vyrůstají na loňských větévkách" a samičí květy "se dvěma laločnatými bliznami". Hned poté co začnou dorůstat listy "lichospeřené, 3-4 jařmé, složené zpravidla z 5-9 lístků", začnou i průběžně opadávat. Jen co dopadnou poslední zbytky květů, už padají malinké a postupně větší a větší neuspěšné plody "oříšek obalený zdužnatělou češulí s kamenným oplodím". Koncem léta začnou padat ořechy. Buď ve slupce a nebo zvlášť ořech, zvlášť slupka. Nevím, která varianta je horší. Postupně, s blížícím se podzimem, se přidávají listy. Nejhorší je hledat ořechy mezi listy.  To množství, které chceme sníst je nutné posbírat  před tím. Samotné opadávání listů  je velmi dlouhý a únavný proces. Ty, tedy jejich kupička či vrstva, jsou  totiž, nevím proč, agresivní a za pouhých pár dní dokážou dost poničit trávník. Je nutné každý den uklidit, nebo aspoň ohrabat z trávy, to, co spadne. Celý rok je padavost všeho závislá samozřejmě i na síle větru. Při silnějším foukání dopravázejí běžné části ještě kusy větviček a větví. Když dopadne poslední svinstvo ;) a trávník je pár dní čistý, začne pomalu padat sníh :)
Letos nastala jiná varianta. V čase , kdy listy narosty zhruba deset centimetrů, přišel mráz a všechny dočerna spálil. Tak momentálně každý den hrabeme a zametáme opadané černé suché zbytky. Navíc letos nebude stín. Jediná užitečná vlastnost tohoto našeho pokladu. Pozitivní je, že nebudou na podzim haldy opadaných listů a koše ořechů, které stejně nestíháme zpracovat ;)

3 komentáře:

  1. Ja by som vzala pilku :-))) Ale normalne ta vidim ako ti bude na jesen ta robota chybat!

    OdpovědětVymazat
  2. hlavně ty ořechy - máme ty, co když nerozlouskneš do pár dnů, tak zkamení, takže pak je to fakt radost :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som o takom cudesnom strome fakt este nepocula! Ze listy scerneju, orechy skameneju, to je ako v horore s vampirmi :-D

    OdpovědětVymazat