sobota 23. března 2013

Valašská kyselica

 Dnes ráno jsem před odjezdem chlapské části rodinky na fotbal doporučila MDH, aby se také najedl u McD, protože k obědu vařím jen polévku."Tak uvař takovou tu bílou se zelím." Marně jsem se bránila s tím, že jsem takovou nejen nikdy nevařila, ale ani nejedla, tudíž vůbec netuším.... "Tak si něco vygoogli!" Zatracená technická revoluce! :))
 O krkonoškém kyselu jsem vygooglila, že je potřeba chlebový kvásek. Tak to teda fakt nedávám ;). Kulajda je sice bílá, ale bez zelí... Začala jsem tedy listovat - The Old Fashioned Way - pár ročníky časopisů o vaření a jako nejpodobnější požadavku mi padla do oka právě kyselica.( F.O.O.D. 11/5)
 V jednom hrnci se vaří zelí s kmínem


 V druhém brambory, houby, koření a bylinky


  Po změknutí brambor a slití do jednoho se osmaží cibulka, slanina, klobása (tu jsem na skladě neměla, takže bez), mouka. Pak se zalije mlékem.


  Obsah pánve se vlije do hrnce a dvacet minut na mírném ohni provaří
  Nakonec zakysaná smetana a dochucení - sůl pepř.


  Teď už jen čekám na vrchního degustátora. Počítám, že zbytek rodiny řekne své oblíbené "fuuuj, to nejím!" :))

7 komentářů:

  1. Fuj, to nejim - u nas ako cez kopirak :-))))

    OdpovědětVymazat
  2. Musim skusit tu tvoju, co si davala minule, ta sa mi moc pacila!

    OdpovědětVymazat
  3. Ale mne by aj tato chutila, aj ked sa vyhybam zeli :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky bych ji snědla, ale pro sebe bych ji nevařila ;)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. ani ne. a hlavně "přesně tak jsem si to představoval!" stálo za to ;)

      Vymazat